Archief

Imkers op reis: ‘killerbee’ 

Afgelopen najaar bezocht ik in Zambia en Nicaragua collega-imkers die werken met de ‘Afrikaanse’ en de ‘ge-Afrikaniseerde’ bij. 

Door Frank Leenen 

Mijn ervaringen met de Flow Hive

Inmiddels heeft iedereen natuurlijk wel gehoord van de Flow Hive.
Door Frank Leenen 

Bijen op het dak van het stadhuis
"Terwijl bezoekers zich enkele tientallen meters lager over de binnenplaats naar de ingang spoeden en de klok in de Lebuïnustoren half drie slaat, vliegen honingbijen op het dak van het stadhuis af en aan. 

 Open imkerijdag

Ook dit jaar hebben wij in Deventer (eigenlijk Diepenveen) met twee imkers meegedaan aan de Landelijke Open Imkerijdagen

In memoriam: Harrie Beijer

Op 26 augustus is in Deventer onze collega-imker en oud-bestuurder Harrie Beijer overleden. Na het zuur het zoet? 

Inmiddels is bij Nederlandse imkers het gebruik van organische zuren bij de bestrijding van de varroamijt goed bekend en ook redelijk ingeburgerd.
Door Frank Leenen

Nieuwe medewerkers voor het Stadskantoor

Op donderdag 19 mei kreeg het Stadskantoor er een groot aantal nieuwe medewerkers bij. Stadsimker Frank Leenen plaatste die dag  twee bijenvolken in de kasten op het sedumdak van het nieuwe gebouw. 

Schone boom


Samen met de Vlinderstichting heeft de NBV het project Idylle uitgerold door heel Nederland.
Door Frank Leenen

Imkers op reis: Kenia

Voor de organisatie CINOP global reisde ik dit voorjaar naar Kenia. Hier is in Molo het Baraka Agricultural College (BAC) gevestigd.
Door Frank Leenen 

Karin Steijven wordt lector 
Bij Hogeschool Van Hall Larenstein wordt Karin Steijven per 15 september 2015 aangesteld als lector Bijengezondheid. 

Column: Certificering 

Ik was laatst op de Apisticus-Tag in Münster en bij een stand van het Landesverband Westfälischer und Lippischer Imker e.V. viel mijn oog op een foldertje dat als titel had: ‘Imkern mit System’. 
Door Hans Waltman 

Imkers op reis: een Deventer imker in Zambia
Via het programma PUM (project uitzending managers, Netherlands senior experts) ben ik op een korte reis naar Zambia gegaan.
Door Frank Leenen

Imkers op reis:  Madagaskar?! 

Voor de organisatie PUM, Netherlands senior experts, ging ik dit voorjaar opnieuw op pad om met collega imkers in de tropen van gedachten te wisselen over het houden van bijen voor honingproductie en bestuiving. 

Door Frank Leenen 

Column: luie wijven sla 


There must be a better way, zo begon het filmpje van zoon en vader Anderson. Zoon Cedar vertelde over de heroïsche activiteit van het honing oogsten.
Hij werd gestoken en moest zelfs rennen voor zijn leven.
Door Hans Waltman 

Column: Honing op je hoofd


Als je alle oorzaken van bijensterfte op een rijtje zet dan duizelt het je. Iedereen heeft er een mening over. Twee stromingen: de hobby-imker en de professionele imker.
Door Hans Waltman 

Sigis, bedankt!


Tijdens de jaarvergadering van de koninklijk onderscheiden Imkervereniging op 6 maart 2014 zwaaide Sigis Sparenberg (ook al koninklijk onderscheiden!) voor de laatste keer met de voorzittershamer.


Deventer is nu ook Bijenstad


Op 5 maart 2014 werd bij de Ulebelt in Deventer het Bijenconvenant getekend 

€ 20.000 voor Jaar van de Bij


2012 was het Jaar van de Bij. Sindsdien kan niemand in Nederland er meer omheen: de honingbij wordt in haar voortbestaan bedreigd en we kunnen er met ons allen wat aan doen!


De IJsselbijkers op het web


Onze jonge, want pas in 2012 opgerichte, zustervereniging in Olst-Wijhe heeft een eigen website gelanceerd: https://www.ijsselbijkers.nl 

Niet één, maar twee koninklijke onderscheidingen
Na het grote feest en symposium dat we samen met vele gasten op 1 juni 2013 vierden, was het op 7 september 2013 tijd ook de leden van de Imkervereniging Deventer zelf op een feestje te trakteren.