Faciliteiten

Onze imkervereniging heeft voor haar leden een aantal faciliteiten beschikbaar die het beoefenen van de bijenteelt kunnen ondersteunen. Voor het gebruik van deze faciliteiten wordt soms een geringe financiële bijdrage gevraagd.

Verenigingsstal

Onze bijenstal staat op het milieucentrum van de Ulebelt. Deze bijenstal is bedoeld om leden van de vereniging die hun bijen niet thuis of elders kunnen houden, de gelegenheid te bieden hun bijen onder te brengen op de verenigingsstal.
De stal-imkers verplichten zich, als tegenprestatie, om de stal en tuin te onderhouden en activiteiten van de vereniging die op de stal plaatsvinden te ondersteunen.

Maar de bijenstal is ook een instructieplek waar beginnende imkers (cursisten) bijgestaan worden door ervaren imkers om zo het imkeren onder de knie te krijgen. Ook schoolkinderen kunnen er kennismaken met de bijen.

Regelmatig komen de stal-imkers bij elkaar om de tuin rond de stal te verzorgen. Iedereen is welkom om te helpen.

Remco Bijkerk, de stalmeester, coördineert dit. 

Honingslinger

Dit apparaat is voor de kleine imker vaak niet interessant om aan te schaffen. Een slinger gebruik je maar een paar keer per jaar, is prijzig  en neemt behoorlijk veel ruimte in. De vereniging heeft daarom een slinger voor algemeen gebruik aangeschaft. 

De kosten bedragen €5 per keer. 
Jaap Keizer (0654721856) coördineert de uitleen.

Verdamper

Na het volgen van een korte cursus waarin bestrijding van de varroamijt met oxaalzuur uitgelegd en geoefend wordt, is de oxaalzuurverdamper kosteloos beschikbaar. Ook hier is de gedachte dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen de varroamijt geen effecten mag hebben op de kwaliteit van de was en daardoor indirect op de honing. 
Het bestuur wil daarom het gebruik van de oxaalzuurverdamper zeer laagdrempelig houden en berekent geen kosten voor het gebruik.

Sigis Sparenberg (0570591215) heeft de verdamper in beheer en leent deze uit aan imkers die bekend zijn met het gebruik van het apparaat.