Cursussen

Beginners cursus

Oriëntatiecursussen
Heb je belangstelling voor bijen? En heb je daar altijd al eens wat meer over willen weten?  Imkervereniging Deventer biedt de mogelijkheid om kennis te maken met bijen en het bijenhouden. Aansluitend kun je een basiscursus imkeren volgen, maar dat hoeft niet.

Wanneer:  

Theorieavonden: Start op dinsdag 12 en 19 maart van 19.30 uur tot 22.00 uur.

Praktijkdagdeel: Start op zaterdag 23 maart van 14.00 uur tot 16.00 uur 

Waar: Ulebelt/ Uilennest
Kosten:
€ 25,-

Gevorderden cursus

Zwermregulering voor jonge imkers (gediplomeerde basiscursisten) die net uit de basiscursus komen of enkele jaren al zelfstandig imkeren en het beoordelen van hun volk op zwerm nijgingen graag iets beter in de vingers willen krijgen. Het natuurlijkzwermen willen vertragen en voorkomen. Het eventueel merken van de koningin willen leren en bij het maken van een kunstzwerm theoretisch en praktisch ondersteund willen worden. Verder de divers handelingen in het voorjaar, ruimte geven extra aandacht willen geven.

We doen de theorie van de cursus in Diepenveen en de praktijk op het koolzaad in Olst/Wijhe.
 
Wanneer: Start op 19 dinsdag maart

Doel: Geen zwermverlies, aanpassen aan de natuurlijke ontwikkeling en levenswijze van de honingbij, passend bij de mogelijkheden en ambitie van de imker .

Duur cursus: ongeveer 10 lessen te beginnen maart/april af te sluiten mei/juni.

Kosten: € 100,-

Beginners cursus

Basiscursus imkeren

De cursus  start op zondag 2 juni 2024 om 13.00 uur met praktijklessen op de Ulebelt. Daarna zijn de lessen in principe wekelijks, op zondag om 13.00 uur. Let op, door weersomstandigheden en onvoorspelbare volksontwikkeling, kan er een wijziging noodzakelijk zijn in de cursusdata. Enige flexibiliteit in je agenda en goed overleg met je "praktijk-maatje" is daarom zeker nodig! De verdiepende theorielessen volgen na de winter, in Februari en Maart 2025. Begin mei 2025 is het dan tijd om je eerste kunstzwerm te maken. De cursus wordt afgesloten met een examen in juni 2025 

Twintig dagdelen van 2½ uur .
 

Waneer: Start op zondag 2 juni 2024 om 13.00 uur 

Kosten: € 205,- inclusief: theorieboek, praktijkwerkboek, bijenvolk en het 1e jaar lidmaatschap Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV).
Exclusief: eenvoudig imkergereedschap, bijenkast en overig kastmateriaal.
Waar: Ulebelt


Bel of mail voor meer informatie naar de bijenteeltleraar in Deventer: Frank Leenen 0651307928/[email protected]

Gevorderden cursus

Natuurlijk imkeren voor imkers die (gediplomeerde basiscursisten) en bij het imkeren meer willen aansluiten bij de natuurlijke ontwikkeling van het bijenvolk in hun bedrijfsvoering. Op een andere manier tegen de volksontwikkeling willen aan kijken en opzoek willen gaan naar mogelijkheden om als imker beter aan te sluiten bij de natuurlijke leefwijze van het volk, zonder dat het volk of de imker in de problemen komt.

We doen de theorie van de cursus in Diepenveen en de praktijk op het koolzaad in Olst/Wijhe.
 
Wanneer: Start op dinsdag 19 maart

Duur cursus: ongeveer 10 lessen te beginnen maart/april af te sluiten mei/juni.

Kosten:  € 100,-