Verslag van een geslaagde Open imkerijdag 

Door Frank Leenen
Ook dit jaar hebben wij in Deventer (eigenlijk Diepenveen) met twee imkers meegedaan aan de Landelijke Open Imkerijdagen. De NBV roept jaarlijks in juli een zaterdag en zondag uit tot ‘open dag’ en vraagt imkers dan om hun bijenstand open te stellen voor publiek. Hanne Struik met het bijenmuseum en imkerij Het Nieuwe Veld en Frank Leenen met zijn bijenstand op Nieuwe Rande openden dit jaar op 9 en 10 juli de ‘deuren’ voor het publiek.

Op landgoed Nieuw Rande was de belangstelling wat minder dan vorig jaar, maar er liepen uiteindelijk toch 7 volwassenen en vier kinderen mee met de imker om op audiëntie te gaan bij de koningin. Het was een leuke ervaring om met de bezoekers op pad te gaan. Vanaf het terras van Hotel Gaia liepen we in een klein groepje naar de bijenstand onder de moeraseiken bij het landgoed. Daarvoor moesten we natuurlijk wel door het hoge gras van de wei, tussen de koeien en de koeienvlaaien door laveren, om bij de bijenkasten te komen.
Een avontuurlijke tocht voor de jonge kinderen en de ‘stadse’ volwassenen maar wel een prachtige gelegenheid om in een korte inleiding te vertellen dat een imker eigenlijk een boer is, een bijenboer. En dat hij of zij de bijenvolken natuurlijk ook moet verzorgen zoals elke boer zijn landbouwhuisdieren: “Als je een koe wilt melken, zul je er goed voor moeten zorgen en haar voer, water en beschutting geven. En als het gras op is, moeten de koeien naar een andere wei.”

De volwassen bezoekers kwamen alleen aarzelend en op aanwijzing van de imker achter de bijenkasten staan. “Zo dichtbij? Doen ze dan niks?” Maar al snel begrepen ze het verhaal van de bijenvlucht en zagen ze met eigen ogen dat er bijna geen bij te bekennen was in de schaduw waar wij stonden en durfden ze het drukke af- en aanvliegen aan de voorkant van de kasten van dichterbij (van opzij) te bewonderen.
De kinderen stapten sneller naar voren, enthousiast over de stuifmeelklontjes aan de bijenpoten, de oplettende waakbijen of de levende ventilatortjes op de vliegplank. Zij wilden best wel een dar aaien en deden hun bijenkap steeds op en af, alleen omdat dat zo’n ‘echt’ imkerattribuut is. Het was natuurlijk helemaal een feest om de bijen te zien werken in de doorzichtige celletjes van de opgestelde Flow Hive en de honing direct uit de kast te zien vloeien in een potje. Smullen!

Voor imker, bezoekers en bijen was het een prachtige dag!