Column: luie wijven sla

Door Hans Waltman
There must be a better way, zo begon het filmpje van zoon en vader Anderson. Zoon Cedar vertelde over de heroïsche activiteit van het honing oogsten. Hij werd gestoken en moest zelfs rennen voor zijn leven. Nou ja! Maar na jaren van testen en nog eens testen hebben vader en zoon het dan ook echt voor elkaar: de Flow Hive is een feit. Wat moet je daar als huis-, tuin- en keukenimker nu van vinden? Persoonlijk zit ik nogal in mijn maag met dat ‘There must be a better way’. Wat is dan dat ‘better’, vraag ik me dan af.
Mijn eerste reactie was dat ik het maar helemaal niks vond. Een beetje in de traditie van die Statler en Waldorf uit de Muppetshow. Gewoon zeuren om het zeuren dus.
Toch, mijn bezwaar zit dieper. Zo heb ik een gloeiende hekel aan gemaksproducten. Die Flow Hive is natuurlijk een gemaksproduct pur sang. Soep uit blik is al niet meer weg te denken, maar ook complete maaltijden in blik of diepvries zijn tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. En wat te denken van de Happa’s van Mora of de schudfles pannekoekenbeslag van Koopmans? We raken zo ver weg van waar ons voedsel vandaan komt.
Boodschappen doen bij AH of Jumbo is voor mij dan ook een zware opgave. Kijk toch eens rond op de groente afdeling. Fijngehakte andijvie, luie wijven sla, gekookte of geraspte bietjes, broccoliroosjes, vacuüm verpakte gekookte bieten, kant en klare rode kool of hutspotgroenten, enzovoort, enzovoort. Om over vlees nog maar te zwijgen. (O ja, de term ‘luie wijven sla’ werd voor het laatst gebruikt net voor de tweede feministisch golf, eind jaren ’60 van de vorige eeuw.) 
Mijn eerste ongenuanceerde Statler en Waldorf-weerzin begint nu wat meer vorm te krijgen. Mijn bezwaar focust zich op dat woordje ‘better’. De associatie tussen ‘better’ en gemakkelijker wordt wel heel erg opzichtig gelegd. Alsof gemakkelijker ook ‘beter’ is. Dáár zit bij mij de pijn. 
Met al die kant en klare groenten in de supermarkt en het onherkenbare vlees raken we steeds verder weg van waar het allemaal om draait. En dat allemaal vanwege onze zucht naar gemak. Het is evident dat deze gemakzucht heel veel schade toebrengt aan het milieu. We staan daar niet bij stil. Lekker makkelijk! En dan ook nog eens honing uit een Flow Hive. Nee, niet voor mij! 
Neem nu vorig seizoen als voorbeeld. En hoe mooi ‘moeilijk’ in feite zelfs ‘beter’ kan zijn. 
Imkermaat Frans en ik waren aan het oogsten. Mooi weer, het zonnetje scheen en allemachtig wat ging het gemakkelijk. Allemaal gewillige en zeer gezeglijke bijen totdat we bij kast zes aankwamen. Niks meer gewillig en gezeglijk. Wat was dat volk agressief. Wegrennen en een flow hive bedenken? Dat kwam niet bij ons op. Wel snel op de fiets, maar dan om thuis een extra overall aan te trekken. Die honing zullen we hebben! Het lukte. En dan samen met onze echtgenotes de ramen ontzegelen en slingeren. O ja, en dan met zijn vieren daarna helemaal voldaan aan tafel. Wijntje erbij. Moeilijk, maar o zo mooi! Eigenlijk gewoon beter! Geen flow hive die daar tegenop kan!