In memoriam: Harrie Beijer 

Op 26 augustus is in Deventer onze collega-imker en oud-bestuurder Harrie Beijer overleden. Hier onder drukken we de woorden af die voorzitter Hilbrand Meijer tijdens de uitvaart heeft uitgesproken:

“Tijdens een oogstfeest rond deze tijd van het jaar, jaren geleden, ben ik door een mooie bos bloemen (gemaakt door Harrie) naar de bijenstand van de Imkervereniging Deventer gelokt. Daar was mijn eerste ontmoeting met Harrie Beijer, Sigis Sparenberg, Jaap Keijzer en Remco Bijkerk. 
Mede door zijn enthousiaste verhalen over planten en bijen heb ik me laten overhalen om ook met bijen bezig te gaan. 
Bij alle activiteiten van de vereniging kwam je Harrie tegen, altijd vol enthousiasme vertelde hij trots over bloemen, planten, bijen en … zijn gezin, het betekende veel voor hem.

Harrie heeft jarenlang actief deelgenomen aan het bestuur van de Imkervereniging Deventer. Over de vergaderplanning zei hij altijd: “laten we het rond de zomer maar bij mij thuis doen, kunnen we nog even in de tuin kijken, want ik heb nog een paar mooie planten die jullie echt even moeten zien.” En je keek je de ogen uit: wat een onvoorstelbaar prachtig paradijs Harrie en Trees hier midden in de binnenstad hadden gemaakt. Harrie was een bevlogen imker en juist ook hoe hij zijn kennis van bomen en planten kon delen maakte hem markant en bijzonder.

We hebben heel veel van hem geleerd. Het was een plezier om samen met Harrie dingen voor de bijen te doen. Harrie was er ook altijd tijdens de cursus om het lokaal klaar te zetten. Hij zorgde dat de koffie (met een koekje) er was en tijdens de jaarvergadering regelde hij naast een bloemetje op tafel altijd de prijsjes waaronder natuurlijk bijzondere plantjes die goed waren voor de bijen. 
En dat werd door hem altijd haarfijn uitgelegd zodat het ook een leerzame verloting werd.

Ook bij de jaarlijkse schoollessen was Harrie altijd van  de partij, vele kinderen hebben dankzij Harrie kennis gemaakt met de bijen waarbij hij er heel erg boeiend over kon vertellen.
Maar Harrie gaf ook themalezingen over drachtplanten. Zijn enorme kennis over planten en bomen deelde hij graag met onze leden en hij  kende zoveel mensen en wist altijd een boeiende excursie te organiseren waarbij hijzelf een deskundige uitleg gaf. 
Bij presentaties zorgde hij altijd voor mooie bloemen om de omgeving aan te kleden en kon daar heerlijk over vertellen. Maar hij was ook een imker die alles van de bijen wist. Hij was voor de binnenstad ook de persoon die de zwermen schepte en heeft daar ook vaak spectaculair mee in de krant gestaan.

Voor de vereniging is een van zijn laatste grote inspanningen geweest het verhuizen van onze stal en aanleggen van de bijentuin op De Ulebelt. Bij de opening hebben we samen met Harrie een Bijenboom geplant die de naam: Beijer-boom heeft gekregen om blijvend te herinneren hoeveel Harrie voor onze omgeving heeft betekend.

Met zijn kennis en ervaring is een groot imker heengegaan.”