Niet één, maar twee koninklijke onderscheidingen 

Na het grote feest en symposium dat we samen met vele gasten op 1 juni 2013 vierden, was het op 7 september 2013 tijd ook de leden van de Imkervereniging Deventer zelf op een feestje te trakteren. Het gezellige samenzijn met voortreffelijk verzorgde bbq vond plaats in Schalkhaar, waar Tonnie Schutte ons gastvrij op zijn erf welkom heette.

Koninklijk onderscheiden 1

Behalve de leden van de Imkervereniging Deventer, vertegenwoordigers van de NBV, bevriende verenigingen en lokale natuurorganisaties, was ook burgemeester Heidema van Deventer onder de gasten. Hoe bijzonder zijn aanwezigheid ook was, hij kwam niet als verrassing. We hadden immers al gehoord dat de IVD vanwege haar 100e verjaardag een koninklijke onderscheiding zou ontvangen. Hoewel de penning zelf nog niet uitgereikt kon worden omdat deze nog niet geslagen is, is de onderscheiding met vreugde ontvangen en zal de vereniging zich voortaan Koninklijk onderscheiden Imkervereniging Deventer noemen.


Koninklijk onderscheiden 2 

De verrassing van de dag betrof de onderscheiding van een individueel persoon. Ook hiervoor trad een burgemeester aan, maar pas toen het juiste moment in het programma zich aandiende, want de geheimhouding rond deze onderscheiding was een jaar lang goed gegaan en zou koste wat het kost volgehouden worden. Toen burgemeester Strien van Olst-Wijhe het toneel bewandelde, kon de hint niet duidelijker zijn: Sigis Sparenberg, voorzitter van de IVD en inwoner van de gemeente Olst-Wijhe, zou ook een persoonlijk ordeteken opgespeld krijgen!
Terwijl een bij toepasselijk om hem heen cirkelde, verhaalde burgemeester Strien over Sigis: over zijn voorzitterschap van de IVD sinds 1996 natuurlijk, maar ook over zijn bijdrage aan de oprichting van de imkervereniging De IJsselbijkers in de gemeente Olst-Wijhe. Over de vele cursussen die hij opzette, coördineerde en doceerde sinds 2001, over zijn functie van bijencoördinator, zijn voorzitterschap van de NBV-afdeling Achterhoek, over zijn bijdrage aan de opzet van de zorgimkerij bij Kwekerij Het Nieuwe Veld, over zijn ambitie op elk landgoed in de omgeving een bijenstal te creëren, … over zijn talenten als inspirerend docent, als boegbeeld, als motor achter een groeiende en bloeiende vereniging.

Namens alle leden van de IVD: gefeliciteerd Sigis met je toetreding tot de Orde van Oranje-Nassau

Op de foto: burgemeester Heidema van Deventer, Hilbrand Meijer (penningmeester), Sigis Sparenberg (voorzitter), Sia Prins (secretaris), Remco Bijkerk (bestuurslid), burgemeester Strien van Olst-Wijhe