Schone boom

Door Frank Leenen
Samen met de Vlinderstichting heeft de NBV het project Idylle uitgerold door heel Nederland. Op braakliggende stukken grond of op terreinen waar ruimte is voor een meer natuurlijke inrichting, wordt tijdelijke natuur gerealiseerd. Met het inzaaien van bloemenweiden, het planten van bolletjes en struiken en bomen wordt de dracht voor vlinders en andere insecten verbeterd. Dat levert natuurlijk een paradijsje op voor insecten en andere kleine en grotere dieren, maar ook de mogelijkheid  om jong en oud in de stad meer te vertellen over het belang (en de lol!) van biodiversiteit.
Niet alleen vlinders, solitaire bijtjes en hommels zijn dan blij met het verschijnsel van de Idylle. Ook de imkers en hun bijen juichen natuurlijk elke vorm van drachtverbetering en grotere biodiversiteit van harte toe. Voor de Idylle aan de Holterweg, waarover we al eerder berichtten, heeft onze Deventer Imkervereniging nu het advies gegeven om aan de randen van het terrein ook vuilboom te gaan planten. 
Rhamnus frangula: vuilboom, sporkenhout, bloedboom, pijlhout, hondskers, honzehout, sprokkel, peggehout, duvelskeersj, houtjeshout, buskruithout, stinkboom. De meeste namen verwijzen direct en herkenbaar naar het veelzijdige gebruik dat van de struik/ boom gemaakt kan worden.
Vuilboom? Sporkenboom? Van de bast kan een stevig laxeermiddel worden gemaakt dat ervoor zorgt dat je je darmen leeg kunt maken in het voorjaar. De oude Romeinen maakten daarvan al gebruik tijdens hun ‘spurcalia’ of reinigingsfeesten in februari … 

Maar de ‘doorn die makkelijk breekt’ (een speelse vertaling van de officiële naam), is op meerdere manieren met bijen en imkers verbonden. De korfimker snijdt zijn/haar spijlen voor de korf uit de rechte loten die opkomen op een afgezaagde zware tak of stam. Die stevige spijlen drogen keihard op, blijven dan toch sterk en taai en worden nauwelijks aangevreten door houtworm of andere insecten. 
En dan kan een enkele boom op verschillende momenten in het jaar bloeien en sommige exemplaren die op een gunstige plek staan, met voldoende voeding, vocht en zon, geven van mei tot augustus hoogwaardige nectar en stuifmeel (N5, P5)! Daarom is het misschien maar beter om niet meer die oneerbiedige naam ‘vuilboom’ te gebruiken. 
Met onze zuidelijke imkercollega’s zou ik voortaan gewoon spreken van “’ne schone boom”.